ÇKD Genel Başkanı Sakine Sayar’ın Basın Açıklaması

Çağdaş Kadınlar Derneği Genel Başkanı Sakine Sayar son günlerde gündemi işgal eden Türkiye’nin değerleri Aydılar hakkında vatan hanini söylemine karşı ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısı ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Video İzle…

Video 2 İzle…

Video 3 İzle…

Basın açıklamasına CHP Kadınkolları Başkanı Yasemin Şisçi ve İyi Parti Kadın kollarının yanı sıra çok sayıda vatandaş da katıldı.

ÇKD Genel Başkanı Sakine Sayar’ın ;AKP Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Alinur Aktaş, Bahriye Üçok, Türkan Saylan,Uğur Mumcu, Nazım Hikmet Ran hakkında sarf etmiş olduğu devlete ve bayrağa savaş açmış kişiler vatan haini söylemine karşı yapmış olduğu basın açıklaması söyle…

Sayın Basın Mensupları, Değerli Arkadaşlar;

Cumhuriyetimizin Yılmaz Savunucusu Kadınlarımız, 8 Mart 1857’de New York’ta yer alan bir dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçi, 16 saatlik işgününün 10 saate indirilmesi ve ücretlerde artış yapılması talebiyle greve başlamıştı. Kadın işçilerin örgütlediği bu grev o güne kadar yapılmış en büyük kadın eylemlerinden biriydi.

’’ 129 İŞÇİ YANARAK CAN VERDİ‘’

Kadınların örgütlediği eylemi durdurmak isteyen polis, kadın işçilere saldırmış, fabrikanın patronlarının da desteğiyle binlerce işçi fabrikaya kilitlenmişti. Bu sırada çıkan yangında içeride kilitli kalan işçilerden 129’u yanarak yaşamını yitirmişti. Bu olay daha sonraki senelerde tüm dünyada kutlamaya başlanacak Dünya Emekçi Kadınlar Gününün temelini oluşturmaktadır.

”TÜRKİYE’DE 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLAMASI ”

“Dünya’da hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez.” Bu sözler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ait. Söylediklerinde mübalağa yok. Zira Kurtuluş Savaşı’nın en önemli aktörlerinden biri de Türk kadını idi.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı Günümüz Türkiyesine bakarsak;          

İşsizlik oranı ekonomik kırizin etkisi işsizlik sigortasına başvuru kadın sayısı yüzde 57 artı. 20 kadından 3istıhtam ediliyor. Ekonomik kırızın etkisi 2018 de %57 artı, 10 kadından 3’ü istihdam ediliyor. Ekonomik krizin etkisi 2018de işsizlik ödeneği için yapılan baş vuru sayısı 17 bin 106 kişi toplamda 46 bin 737 ye ulaştı.

”HER 10 KADINDAN 4’ü ŞİDDETE MARUZ KALIYOR”

Ulusal ve yerel gazete verilerine göre  2018de 440 kadınımız öldürüldü. 317 kadın çinsel şiddete uğradı.

YILLARA GÖRE KADIN CİNAYETLERİ SAYISI; 2008  – 80 kadın 2009 – 109 kadın  2010 –  180 kadın 2011 – 121 kadın  2012 –  201 kadın  2013 –  237 kadın  2014 – 294 kadın  2015 –  303 kadın  2016 – 328 kadın  2017’de 409 kadın 2018 440 KADIN             

Cumhuriyetimizin kurucusu,Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ ün Türk Kadını için söylediği sözler, verdiği değer ile ilgili sizlerle birkaç sözün paylasmak isterim.Maalesef günümüz yöneticilerinden Atamızın verdiği değeri asla göremediğimizi de vurgulamak isterim.   

Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir.

Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!  

Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın -Dünyada her şey kadının eseridir .                

 Günümüzde kadınlarımız ,ekonomik sosyal birçok alanda sayısız sorunla uğraşırken malesef  Ülkesinin ,Cumhuriyetin kazanımlarına ,Cumhuriyetle özdeşleşmiş Kişilere ve değerlerimize yapılan saldırılar karşısında da kahrolmaktadırlar. Dört bir yanımızda savaşlar milyonların evlerini terk etmesine neden oluyor, güzel ülkemizde milyonlarca insan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında eziliyor,

Devletimizin resmi rakamlarına göre açlık sınırının altında yaşayan 14 milyon yurttaşımız var, toplumda kin ve nefret almış başını gidiyor. Böyle bir durumda aydınlarımıza ve siyasetçilerimize büyük bir sorumluluk düşüyor. Çünkü bu ülke hepimizin! Oysa millet olarak birliğe, Cumhuriyet değerlerine, ülkemizin geleceğine hep birlikte en çok sahip çıkmamız gereken bu dönemde, toplumun sayısız sorununa çözüm bulmak zorunda olan siyasetçilerden biri, Bursa’da bir belediye başkan adayı, akıl almaz sözler sarf ediyor.

 Bu kendi bilmez, ülkemizin yetiştirdiği hepimizin sahip çıkması gereken aydınlarımıza hakaret ediyor, onları “devlete ve bayrağa savaş açmış” kişiler olarak nitelendiriyor, onlar hakkında “dinle diyanetle problemli kişiler” deme gafletinde bulunuyor.

 Bu sözler; sayın basın mensupları, ayıptır, insafsızlık, terbiyesizliktir. Bu sözlerin sahibi “halkı kin ve düşmanlığa tahrik, aşağılama ve kişinin hatırasına hakaret” suçu işlemiştir.

Türkan Saylan, henüz gencecik bir kadınken görev yaptığı Anadolu’da binlerce insana şifa verdiği için mi bayrak düşmanıdır?

Türkan Saylan, Türkiye’nin çağdaşlaşması için on binlerce kız çocuğunun kardelenler gibi zorlulukları yenerek okumasına öncülük ettiği için mi devlet düşmanıdır?

Türkan Saylan korkusuz ve yılmaz bir eğitim ve halk sağlığı savunucusu olduğu için mi “dinle diyanetle problemli kişidir”? Sevgili basın mensupları, hatırlayalım, Türkan Saylan amansız hastalıkla mücadele ettiği günlerde sabah saatin beşinde hain FETÖ kumpasıyla evinden alınmasına, bu kumpasla yıllarca yıpratılmasına, sağlığını kaybetmesine rağmen “Demokratik haklarını kullananlar cezalandırılıyor. Bize bunu yapıyorlarsa kim bilir kimlere neler yapılıyordur. Herkesten hukuka saygılı olmasını istiyorum. Ben hiç kimsenin kılının zarar görmesini istemiyorum. Memlekete zarar gelsin istemiyorum” diyecek kadar vakur, basiretli, memleket sevdalısı örnek bir Türk kadınıdır. Türkan Saylan’ın aslında kim olduğu ile ilgili bir şiiri sizlerle paylaşmak isterim.

MADEM Kİ BU ÇOCUKLAR TÜRKAN MADEM Kİ BU ÇOCUKLAR SAYLAN…

 Doğu’da bir köy gördüm dağların arasında, öyle mahzun, çaresiz, kalakalmış. Çıplak kavakları bile hüzünlü kalemler gibi kara saplanmış. Köyün ortasında bir okul Ve tezek sobasıyla ısınmaya çalışan çocuklar. Bir bıcırık kız, Yanında bir karamuk oğlan. Buz gibi elleri ama gözleri ahu, gözleri ceylan. Adın ne dedim kıza Dedi: Benim adım Türkan.

Oğlan ekledi: Benimki de Saylan.

Dedim; Dayan yüreğim dayan. Madem ki bu çocuklar Türkan Madem ki bu çocuklar Saylan Gelecek onlarındır, Gerisi yalan. Değişir bu düzen Döner bu devran Bu haddini bilmez siyasetçi hızını alamamış, yobazların, şeriatçıların katlettiği Uğur Mumcu, Bahriye Üçok ile ömrü haksız yere hapislerde, sürgünlerde geçen, mezarı hala çok sevdiği Türkiye topraklarına getirilmeyen büyük Türk şairi Nâzım Hikmet için de aynı sözleri sarf etmiştir.

 Uğur Mumcu ve Bahriye Üçok, hayatları boyunca aydınlık Türkiye için çalıştılar bu uğurda can verdiler. Uğur Mumcu bundan 30 yıl önce Fetullah Gülen tehdidine dikkat çektiği için mi devlet düşmanıdır?

Yoksa Amerikan petrol baronlarıyla şeriatçıların arasındaki kirli Rabıta’yı ortaya çıkardığı için mi?   Bahriye Üçok, yüce dinimizi kendi karanlık amaçları için kullananlara inat aydınlık bir ilahiyatçı olduğu için mi bayrak düşmanıdır?

 Uğur Mumcu ve Bahriye Üçok hain bombalı saldırılarla katledildikleri için mi bu hakaretler?

Sevgili dostlar, Uğur Mumcu’nun sözlerini hatırlayalım: “Ben Atatürkçüyüm, ben, cumhuriyetçiyim, ben Lâikim, ben Antiemperyalistim, ben tam bağımsız Türkiye’den yanayım, ben insan hakları savunucusuyum, ben terörün karşısındayım; ben yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım. Öyleyse vurun, parçalayın. Her parçamdan benim gibiler , beni aşacaklar doğacaktır.”

İşte biz Türkiye’nin Çağdaş Kadınları olarak, Atatürkçüyüz, cumhuriyetçiyiz, laikiz, antiemperyalistiz. Ve yobazlara, ülkemizin aydınlık geleceğine savaş açanlara, değerlerimize hakaret eden siyasetçilere karşı, parçalansak da, vurulsak da sonuna kadar mücadele edeceğiz. Çünkü bu sözleri sarf eden kendini bilmez siyasetçiler unutulup gidecek ama çağdaş Türkiye Cumhuriyeti bu ilkeler, bu değerler ile birlikte ilelebet payidar kalacak.

 Biz Çağdaş Kadınlar, karşımıza çıkacak bütün zorluklara, bütün Cumhuriyet düşmanlarına inat, her zaman her yerde bütün Cumhuriyet sevdalısı yurttaşlarımızı, laik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nde insanın insana kulluğunu yok etmeye ve bu güzel ülkede bir orman gibi kardeşçesine yaşamaya dâvet etmeye devam edeceğiz.                

 Sevgili basın mensupları, Nâzım Hikmet, bu toprakların yetiştirdiği Türk Dilinin en büyük yazarlardandır. Bütün dünyada Türkçemizin bayrağını dalgalandıran bir ozan, Türk büyüğü değildir de sümüğünü çeke çeke bu ülkeye, laikliğe, Cumhuriyet Değerlerine  savaş açan siyasetçi Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı Alinur AKTAŞ mıdır.

Aydınlarımıza saldıran bu şahsa cevabı yıllar öncesinden veren Nazım hikmetin Vatan Haini şiirini okuyarak  basın  açıklamamızı sonlandırıyoruz.

Vatan Haini ŞİİRİ

Nazım Hikmet Ran

“Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ. 
Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet. 
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.” 
Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne, kapkara haykıran puntolarla, 
bir Ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında Amiral Vilyamson’un 
66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında, Amerikan amirali 
Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira. 
“Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet 
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.” 


Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz, ben yurt 
hainiyim, ben vatan hainiyim. 
Vatan çiftliklerinizse, 
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan, 
vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan, 
vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın, 
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan, 
vatan tırnaklarıysa ağalarınızın, 
vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa, 
ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan, 
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası, Amerikan donanması topuysa, 
vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan, 
ben vatan hainiyim. 
Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla : 
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.


28.07.1962

 Bugün basın açıklamamızda yanımızda bulunan ,basın mensuplarına,Demokratik kitle örgütlerine vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür ederiz dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir